Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(58)
Forma i typ
Książki
(56)
Poradniki i przewodniki
(45)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Proza
(4)
Audiobooki
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
nieokreślona
(10)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(40)
Oddział dla dzieci
(16)
Czytelnia dla dorosłych
(1)
Czytelnia dla dzieci
(1)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 3
(2)
Filia nr 4
(2)
Autor
Filipowicz Leszek (1967- )
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Horosiewicz Beata
(2)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Rzayev Samir
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Azima Criket
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Berger Joe
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chajec Łukasz Autor
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Ciężadło Hanka
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Donne Tara
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Dymek Marta
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Foremny Paulina
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Graham Karen
(1)
Gwis Joanna. $e Il
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakubiuk Joanna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Kacperski Ernest
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Klimek Patrycja
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Koziej Magdalena (1962- )
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Lis Hanna (1970- )
(1)
Loth-Ignaciuk Agata. Autor. Ilustracje
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Małagowska Joanna
(1)
Meller Katarzyna (1976- )
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Moes-Oskragiełło Konstanty (1850-1910)
(1)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(1)
Ovsyankina Svetlana
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(1)
Powierza Anna (1978- )
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Sala Felicita
(1)
Salamon Ewa
(1)
Salewski Piotr
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Seefeld Alfred von (1825-1893)
(1)
Sekaninová ÚStepánka
(1)
Sherzai Ayesha
(1)
Sherzai Dean
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szostak Karolina (1975- )
(1)
Terlikowska Maria (1920-1990)
(1)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(1)
Visram Shazi (1976- )
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wellman Krzysztof (1958- )
(1)
Wielopolski Paweł
(1)
Wojciechowska-Danek Dorota (1987- )
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Żak-Cyran Bożena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(49)
Okres powstania dzieła
2001-
(53)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(57)
Odbiorca
Dzieci
(11)
9-13 lat
(10)
6-8 lat
(8)
Młodzież
(4)
Alergolodzy
(1)
Chorzy
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(15)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe żywienie
(5)
Gotowanie
(4)
Kucharstwo
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Dietetyka
(3)
Kultura stołu
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Dzieci
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kulinaria
(2)
Niemowlę
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Podróże
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Śniadanie
(2)
Żywność
(2)
Ajurweda
(1)
Alergicy
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Ciasta
(1)
Cukrzyca
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Ekologia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Finowie
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Grzyby
(1)
Hiperglikemia
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Konsumenci
(1)
Książka kucharska
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia białoruska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia morawska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Michta-Juntunen, Aleksandra
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Normy żywienia
(1)
Obiad
(1)
Odchudzanie
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Oszczędność
(1)
Postawy
(1)
Potrawy
(1)
Probiotyki
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rozrzutność
(1)
Rośliny użytkowe
(1)
Slow food
(1)
Smak
(1)
Soki
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Styl życia
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sąsiedztwo (socjologia)
(1)
Słodycze
(1)
Technologia żywności
(1)
Układ limfatyczny
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wielokulturowość
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Finlandia
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(27)
Przepisy kulinarne
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(20)
Poradnik
(15)
Opowiadania i nowele
(5)
Przewodnik turystyczny
(3)
Opracowanie
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Reportaż
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Reprint
(1)
Rozprawa
(1)
Satyra
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2159)
Socjologia i społeczeństwo
(487)
Literaturoznawstwo
(457)
Kultura i sztuka
(388)
Edukacja i pedagogika
(339)
Kulinaria
(58)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(289)
Biologia
(255)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(237)
Podróże i turystyka
(222)
Medycyna i zdrowie
(216)
Psychologia
(193)
Religia i duchowość
(174)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(151)
Kultura fizyczna i sport
(136)
Etnologia i antropologia kulturowa
(134)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(116)
Rozwój osobisty
(99)
Geografia i nauki o Ziemi
(93)
Hobby i czas wolny
(76)
Fizyka i astronomia
(73)
Językoznawstwo
(73)
Filozofia i etyka
(62)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(60)
Media i komunikacja społeczna
(50)
Styl życia, moda i uroda
(50)
Ochrona środowiska
(45)
Nauka i badania
(42)
Zarządzanie i marketing
(36)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(32)
Architektura i budownictwo
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(31)
Inżynieria i technika
(29)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(26)
Informatyka i technologie informacyjne
(23)
Transport i logistyka
(20)
Praca, kariera, pieniądze
(16)
Matematyka
(13)
Chemia
(12)
Archeologia
(11)
Dom i ogród
(10)
Gospodarka
(5)
Ekonomia
(4)
Finanse
(3)
Kariera
(2)
Muzyka
(2)
Pieniądze
(2)
Praca
(2)
Relacje międzyludzkie
(2)
Socjologia
(2)
Administacja publiczna
(1)
Autobiografia
(1)
Browne, Hablot Knight
(1)
Etnologia
(1)
Film i kino
(1)
Filozofia
(1)
Fizyka
(1)
Inżynieria
(1)
Kabaret,cyrk,performance
(1)
Kryptozoologia
(1)
Kuchnia i gotowanie
(1)
Nauka
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Pedagogika
(1)
Podróże
(1)
Polityka
(1)
Prace, kariera, pieniadze
(1)
Przestępczość,kryminologia
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rodzina
(1)
Sport
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
Technika
(1)
Turystyka
(1)
Varia
(1)
Zarządzanie
(1)
58 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: laureat The Man Booker Prize.
Tytuł oryginału: The pedant in the kitchen, 2003.
Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał Pedanta w kuchni przegapić.
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trzeba coś pokroić? Jaka jest różnica między krojeniem a siekaniem? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał Pedanta w kuchni przegapić. Julian Patrick Barnes (ur. 1946) - angielski powieściopisarz, autor opowiadań i eseista. Wydał jedenaście powieści: Metroland; Before She Met Me; Papuga Flauberta; Pod słońce; Historia świata w 10 i pół rozdziałach; Pomówmy szczerze; Jeżozwierz,; Anglia, Anglia; Love etc.; Arthur i George oraz Poczucie kresu (Nagroda Bookera 2011). Jest także autorem zbiorów opowiadań: Po drugiej stronie La Manche; Plus i Cytrynowy stolik, zbioru felietonów Letters from London i esejów Wymiary życia. Jego książki zostały przetłumaczone na ponad trzydzieści języków. Jest jedynym pisarzem (i do tego nie-Francuzem!), którego uhonorowano we Francji zarówno Prix Medicis, jak i Prix Femina. Mieszka w Londynie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Indeksy.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe - wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt). W książce Uczta małego alergika zawarte są m.in.: przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia, praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, informacje, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową. Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i - co ważne - naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Bibliografia na stronach 274-275. Indeks.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Survival dla alergików (i ich rodzin) / Hanka Ciężadło. - Kraków : Mando - Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 265, [7] stron : fotografie ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału.
Indeks.
Hanka Ciężadło – mama bliźniaków z dietetycznym wyrokiem – idzie w swojej kuchni na wojnę: udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń, a dieta nie ma absolutnie nic wspólnego z nudą. To survival. Będzie się działo! Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? Jak – bez ofiar w ludziach – przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd? Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika – a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smak i Piękno)
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” ­- znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dietetyk radzi.
No i stało się! Będziesz mamą, gratulujemy! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić jak najlepszy rozwój dziecku. Akurat w tym bardzo chętnie ci pomożemy! Jesteśmy praktykującymi dietetyczkami z dużym doświadczeniem i mamami, które same borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki. Podzieliłyśmy je na trymestry, żeby ułatwić mamom zdrowe żywienie w ciąży. Rozwiewamy też wiele wątpliwości dotyczących żywienia i rozprawiamy się z mitami na temat diety kobiet ciężarnych. Wyliczyłyśmy też wartość kaloryczną każdego posiłku, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika, dzięki czemu mamy mogą dbać o to, by dostarczyć sobie i dziecku pełnowartościowych posiłków. Książka zawiera: Ľ sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, Ľ podział przepisów na poszczególne trymestry, Ľ informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki, Ľ -mity na temat żywienia przyszłych mam, Ľ dla każdej potrawy wyliczono kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by dziewięć miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 325-331.
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka ta jest zachętą do częstszego spożywania produktów roślinnych. Autorzy, wegetarianie z długoletnim stażem, komponują potrawy tak, aby stanowiły pełnowartościowe posiłki i proponują 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Przedstawiają też wykaz produktów żywnościowych i ziół pomocnych przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny zawierają substancje chemiczne, które zapobiegają chorobom i mogą je leczyć. Dzięki zaprezentowanej w książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Indeks.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend… Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy… I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7% gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Książki - Burda)
Nazwa autora w copyrighcie.
Nowe zachwycające smaki. Nowe kulinarne doznania. Książka z przepisami zwyciężczyni i finalistów programu MasterChef Junior. Uczestnicy czwartej polskiej edycji programu MasterChef Junior znowu zachwycili – zarówno widzów, jak i jurorów. To niewiarygodne, jak sprawnie radzą sobie z kulinarnymi wyzwaniami. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę ich wiek. Najmłodsi finaliści mają… 9 lat, a najstarsi – zaledwie 12. A w kuchni radzą sobie niemal tak dobrze jak profesjonaliści. To robi wrażenie! Któż nie zechce spróbować staropolskich karminadli autorstwa zwyciężczyni Pauliny Foremny lub jej carpaccio z gruszki? Czy nie warto pokusić się o przygotowanie łososia z morza mango autorstwa Leny Król lub skosztować kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli według przepisu Michała Lisa? Dla poszukiwaczy smaków z różnych stron świata Mikołaj Cienkosz podał przepis na „Słońce Grecji”, a Julia Misiak na „Chiny w pigułce”. Wielbicieli tradycyjnych polskich smaków niewątpliwie zachwycą ziemniaczana baba z sosem z borowików Olka Multana i świętokrzyskie grycoki Natalii Tokarskiej. A łasuchów – pyszne desery, m.in. kruche ciasteczko z musem czekoladowym z nutą rozmarynu Janka Zatorskiego. W kulinarną podróż z Pauliną oraz pozostałymi finalistami MasterChef Junior mogą wyruszyć i mali, i duzi. I – gwarantujemy – wszyscy będą z tej wyprawy zadowoleni. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 229 stron : fotografie ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Indeks.
Pomysły na to, jak skutecznie i bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego menu. 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
Indeks.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Magda i dzieciaki / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 189, [19] stron : fotografie ; 22 cm.
(Edipresse Książki.)
Magda Gessler i dzieci w wieku od 5 do 10 lat na kolorowej sesji zdjęciowej do książki, która zachęca dużych i małych do wspólnego gotowania. Mama, tata i dziecko w kuchni to wspaniały czas dla rodziny. Magda podpowiada, co mogą wspólnie ugotować, by wyszło pyszne danie i równie dobra rodzinna przygoda. 70 przepisów , anegdoty i urocze zdjęcia złożą się na książkę "Magda i dzieciaki". A dochód poprzez Fundację Przyjaciółka trafi do rodzinnych domów dziecka, gdzie pokrzywdzone przez los maluchy na nowo uczą się wierzyć w miłość, którą dają rodzice. Nawet jeśli to tylko zastępcza mama i zastępczy tata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / w opracowaniu Agnieszki Górskiej ; rysunki i grafika: Kasia Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Sprawdzony sposób na słodkie chwile.
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 100 przepisów.
Starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smak i Piękno)
Piękno Hiszpanii to nie tylko zachwycająca architektura Barcelony, tysiące kilometrów wspaniałych plaż i słoneczny Madryt, ale i regionalne przysmaki. Przedstawiamy przewodnik po najciekawszych zakątkach tego kraju. Znajdziecie w nim nie tylko informacje, które przydadzą się każdemu turyście, ale i przepisy na potrawy znakomitej kuchni hiszpańskiej, takie jak paella, gazpacho czy tortilla de patatas, czyli omlet z jajek i ziemniaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smak i Piękno)
Indeks.
Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach zabytki Rzymu, wspaniały wenecki karnawał i toskańskie krajobrazy, ale i regionalne smakołyki. Oto przewodnik po słonecznej Italii – znajdziecie w nim zarówno przydatne wskazówki turystyczne, jak i przepisy na potrawy charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, takie jak lasagne, risotto czy tiramisu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej