Barbasiewicz Maria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
wypożyczone
(2)
Placówka
Czytelnia dla dorosłych
(2)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Jasieński Ksawery (1931- )
(1036)
Kotwica Wojciech
(794)
Kowalska Dorota
(664)
Barbasiewicz Maria
(-)
Kochanowski Jan
(558)
Siemianowski Roch (1950- )
(490)
Teleszyński Leszek (1947- )
(464)
Konopnicka Maria
(438)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(416)
Sienkiewicz Henryk
(416)
Krzyżanowski Julian
(394)
Nadrowski Ryszard (1937- )
(339)
Mickiewicz Adam
(322)
Otwinowska Barbara
(309)
Steel Danielle (1947- )
(309)
Fabianowska Małgorzata
(276)
Prus Bolesław
(265)
Kraszewski Józef Ignacy
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
Słowacki Juliusz
(245)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(237)
Leśmian Bolesław
(234)
Orzeszkowa Eliza
(231)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(221)
Kiss Jacek (1977- )
(211)
Goliński Zbigniew
(201)
Utta Mirosław (1940- )
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Christie Agatha (1890-1976)
(189)
Żeromski Stefan
(186)
Disney Walt
(182)
Kutyłowska Blanka (1928-2013)
(181)
Nadrowski Ryszard
(177)
Prałat Marek
(177)
Stalka Marian
(174)
Szulc Andrzej
(172)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(168)
Drygalski Henryk (1921-2007)
(167)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(164)
Mazan Maciejka
(162)
Jachowicz Stanisław
(159)
Brzechwa Jan
(158)
Pijanowski Henryk
(157)
Iwaszkiewicz Jarosław
(156)
Chotomska Wanda
(142)
Dąbrowska Maria
(142)
Lech Justyna
(138)
Andersen Hans Christian
(136)
Shakespeare William
(133)
Żeleński Tadeusz (Boy)
(133)
Szulc Marian
(132)
Rolando Bianka
(131)
Tuwim Julian
(126)
Machalica Henryk (1930-2003)
(125)
Rozwadowski Stanisław
(125)
Norwid Cyprian Kamil
(123)
Voit Mieczysław (1928-1991)
(122)
Michnik Adam (1946- )
(121)
Siewior-Kuś Alina
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Montgomery Lucy Maud
(119)
Reymont Władysław Stanisław
(119)
Szancer Jan Marcin
(118)
Sąciński Zbigniew
(115)
Follett Ken (1949- )
(114)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(111)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(110)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(109)
Kroszczyński Stanisław
(109)
Lem Stanisław
(109)
Twardowski Jan
(108)
Grisham John (1955- )
(107)
Skalska Katarzyna
(107)
Polkowski Andrzej
(106)
Webb Holly
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Chmielewska Joanna
(104)
Cieślik Donata
(104)
Olędzki Piotr
(104)
Nakoniecznik Arkadiusz
(103)
Spirydowicz Ewa
(103)
Makuszyński Kornel
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
MacLean Alistair (1922-1987)
(101)
Napierski Stefan
(101)
Roberts Nora
(101)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(101)
Domańska Joanna (1970- )
(100)
Kołbasiuk Krzysztof (1952-2006)
(100)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(99)
Conrad Joseph
(99)
Jędryka Joanna
(98)
Roberts Nora (1950- )
(98)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(97)
Ochab Janusz
(97)
Kuś Piotr
(96)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kultura stołu
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 320-325.
Dobre maniery to klucz do sukcesu towarzyskiego, udanych relacji biznesowych i społecznych. Autorka przygląda się formom towarzyskim obowiązującym w dwudziestoleciu międzywojennym w różnych środowiskach. Zagląda do salonów, dworów ziemiańskich, a także do domów mieszczańskich i miejsc pracy, analizuje też szczególne grupy zawodowe, jak wojskowi. Zajmuje się kulturą stołu oraz różnymi sytuacjami życiowymi podlegającymi zasadom savoir-vivre'u jak chrzciny, śluby i pogrzeby, spotkania towarzyskie i rodzinne oraz wizyty oficjalne i prywatne....
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 245-252.
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo - kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela - autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów - twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego - współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 P (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej