Książki kucharskie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(18)
Forma i typ
Książki
(18)
Dostępność
dostępne
(18)
nieokreślona
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(14)
Oddział dla dzieci
(2)
Czytelnia dla dorosłych
(4)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 3
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(5)
Agnihotri Anita
(1)
Albrzykowski Paweł
(1)
Anger Joanna
(1)
Boscolo Alfredo
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Grycan Marta
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Masi Leonardo
(1)
Piszczek Anna
(1)
Rudnicki-Sipayłło Andrzej
(1)
Rusek Ewa
(1)
Seeletso Joseph (1971- )
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Stankiewicz Maciej
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(18)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(18)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Dziecko
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Słowianie
(1)
Gatunek
Powieść
(32206)
Wiersze
(6418)
Powieść obyczajowa
(6260)
Opowiadania i nowele
(5995)
Kryminał
(2507)
Książki kucharskie
(-)
Pamiętniki i wspomnienia
(1859)
Thriller
(1455)
Powieść amerykańska
(1288)
Biografia
(1085)
Powieść angielska
(1082)
Bajki i baśnie
(1071)
Romans
(1044)
Biografie
(976)
Reportaż
(950)
Powieść historyczna
(949)
Opracowanie
(898)
Opowiadanie dziecięce polskie
(885)
Fantastyka
(867)
Literatura polska
(844)
Powieść przygodowa
(792)
Pamiętniki polskie
(763)
Publikacja bogato ilustrowana
(759)
Wydawnictwa popularne
(758)
Powieść obyczajowa polska
(723)
Fantasy
(701)
Antologia
(551)
Powieść obyczajowa amerykańska
(537)
Sensacja
(533)
Wydawnictwa dla dzieci
(517)
Literatura dziecięca polska
(487)
Publicystyka polska
(464)
Saga rodzinna
(430)
Powieść polska
(425)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(406)
Książki dla małych dzieci
(404)
Powieść młodzieżowa polska
(387)
Poezja polska
(365)
Poezja dziecięca polska
(362)
Poradnik
(342)
Gazety polskie
(340)
Powieść psychologiczna
(325)
Książka obrazkowa
(322)
Fraszki
(321)
Komiks
(300)
Powieść dziecięca polska
(299)
Wywiady
(293)
Poradniki
(273)
Powieść niemiecka
(255)
Powieść biograficzna
(253)
Powieść szwedzka
(248)
Publicystyka
(246)
Esej
(242)
Opowiadanie polskie
(227)
Broszura
(225)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(224)
Komiksy
(222)
Powieść młodzieżowa angielska
(221)
Powieść obyczajowa angielska
(215)
Powieść francuska
(213)
Publikacje dla dzieci
(211)
Książka mówiona
(208)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(207)
Antologie
(200)
Przypowieść
(200)
Literatura podróżnicza polska
(196)
Powieść kryminalna polska
(194)
Science fiction
(191)
Wywiad dziennikarski
(183)
Pieśń
(181)
Opowiadania i nowele przygodowe
(174)
Podręczniki akademickie
(166)
Materiały pomocnicze
(165)
Powieść dziecięca angielska
(164)
Powieść romans
(157)
Romans historyczny
(154)
Literatura młodzieżowa polska
(153)
Powieść sensacyjna amerykańska
(149)
Powieść fantastyczna amerykańska
(148)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(147)
Literatura
(146)
Powieść kryminalna amerykańska
(144)
Powieść erotyczna
(142)
Książka obrazkowa (picturebook)
(139)
Powieść norweska
(136)
Felieton
(134)
Powieść hiszpańska
(134)
Powieść rosyjska
(134)
Relacja z podróży
(134)
Horror
(132)
Literatura dziecięca amerykańska
(132)
Podręczniki
(131)
Przewodniki turystyczne
(121)
Pamiętniki amerykańskie
(118)
Książki dla najmłodszych
(116)
Powieść kanadyjska
(116)
Przepisy kulinarne
(116)
Dramat polski
(115)
Książka zabawka
(115)
Literatura dziecięca angielska
(112)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(109)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okł.: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne.
Chcesz, aby twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom, potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału, pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę, pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! Książka jest bogato ilustrowna zdjęciami. BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków. Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost. Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu! Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium, trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny, nazwany „Kuchnią Dantego”: gotują dla publiczności i w trakcie recytują "Boską komedię" po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł Bravo, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by spisali swoją przygodę. Tak powstała ta książka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gotowanie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków, to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów i emocji. Wszystkie smaki świata to ponad 200 przepisów na potrawy wywodzące się z 11 krajów o wspaniałych kulinarnych tradycjach. Austria, Francja, Grecja, Włochy, Indie, Japonia, Chiny, Meksyk, Egipt, Maroko, Tunezja. Każde danie przeniesie cię do aromatycznego świata przypraw i nowych kulinarnych doświadczeń. Poczujesz zapach kuminu i chili, bazylii i cynamonu. Poznasz słodycz tyrolskiego jabłecznika i subtelny smak placuszków naan. Skosztujesz greckiej pasty z bakłażanów, krewetek pieczonych w nori i meksykańskich quesadillas. Przeżyj kulinarną podróż przez cztery kontynenty i przekonaj się, że w twojej kuchni jest miejsce na wszystkie smaki świat a.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je. Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania. Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. śliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova.)
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bunz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk. Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania. “Kulinarna podróż Magdy Gessler” to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych. Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków! Przed Tobą najsmakowitsza z podróży!(empik.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia polska / Mateusz Gessler. - Wierzchy Parzeńskie : P.H.W. Fenix, [2014]. - 400 s. : il. kolor. ; 29 cm.
Indeks.
O tym, że jedzenie to czysta przyjemność, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Za sprawą tego wydania pragniemy udowodnić, że równie satysfakcjonujące jak spożywanie jest przyrządzanie posiłków. Daj się przekonać, że polska kuchnia jest niezwykle smaczna i niebanalna. Poznaj wyjątkowe i oryginalne dania, które zadowolą podniebienie niejednego smakosza. Już dziś pobierz naukę gotowania od samego mistrza i zasmakuj tradycji. Mateusz Gessler z wykształcenia architekt ogrodowy z zamiłowania kucharz i restaurator. Choć swojej przyszłości nie wiązał z kuchnią, los spłatał mu figla... Na szczęście! Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler to restauracja stworzona z pasją i sercem. Szczypta wyrafinowania, porcja estetyki, garść perfekcjonizmu zmieszane z niesłychaną starannością i dopracowaniem pozwoliły stworzyć miejsce niecodzienne, niebanalne, okraszone wyśmienitym menu składającym się z najwyższej jakości składników. Gotowanie na oczach gości, możliwość degustacji 24 godziny na dobę świadczą o niezwykłej otwartości na klienta..
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziennik smaków / Marta Grycan. - Warszawa : G+J Gruner + Jahr Polska Sp. z o.o, cop. 2013. - 247, [1] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Forma i typ
Zapraszam do lektury Dziennika smaków. Jest to mój pamiętnik - kalendarz - bez dat, stworzony z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja zapisują swoje pomysły, plany, najlepsze dania, wspomnienia i nie rozstają się ze swoimi notatkami po skończonym roku. Znajdziecie w nim przepisy i zdjęcia przywiezione z podróży, moje sposoby i pomysły na rodzinne wieczory, jesienne dni i letnie wyprawy. Wszystko to, co każdy z nas planuje - jak wakacje, święta i długie weekendy, oraz podpowiedzi dotyczące najważniejszych dat w roku, których nie powinniśmy przegapić. Dla mnie ten dziennik jest wyjątkowy, ponieważ robiąc go sięgnęłam do starych zdjęć, które przypomniały mi, jak szybko leci czas i jak ważne w życiu są chwile spędzone z najbliższymi. Mam nadzieję, że spodoba się Wam jego lekko nostalgiczna oprawa i z przyjemnością zapiszecie w nim swoje notatki oraz przepisy..
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakupiono 2 vol. ze środków finansowych Biblioteki Narodowej.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków Biblioteki Narodowej w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Bibliogr. s. 312-314. Indeks.
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (2 egz.)
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szczęśliwe Garnki)
(Książki / Edipresse)
Autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szczęśliwe Garnki)
(Książki / Edipresse)
Autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szczęśliwe Garnki)
(Książki / Edipresse)
Autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szczęśliwe Garnki)
(Książki / Edipresse)
Autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szczęśliwe Garnki)
(Książki / Edipresse)
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mali szefowie kuchni / Joseph Seeletso ; zdj. Maciej Stankiewicz. - Warszawa : Edipresse Polska, 2015. - 239, [1] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Indeks.
Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów. Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Krok po kroku z Robertem Sową. - Warszawa : Edipresse Polska, cop. 2016. - 197, [3] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Robert Sowa znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. To książka, jakiej jeszcze nie było – ponad 120 autorskich przepisów Mistrza pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy. Dodatkowo przy każdym przepisie znajdą się symbole informujące o czasie potrzebnym na przygotowanie potrawy i stopniu trudności. Proponowane przepisy to wielokrotnie sprawdzone przez Mistrza potrawy na zupy i przystawki, dania z ryb, mięs, wegetariańskie oraz dodatki. Autor poleca wykwintne, zdrowe i pachnące ziołami potrawy. Dzięki nim każdy kucharz i kucharka, nawet początkujący, bez trudu odtworzą smaki proponowanych dań oraz osiągną kulinarny sukces. W książce znajdują się przepisy na potrawy, takie jak: chrupiąca chatka z cynamonem i owocami, dorsz zapiekany z masłem migdałowym i szpinakiem, makaron żytni z groszkiem cukrowym i jajem w koszulce, tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukolą i pomidorkami koktajlowymi, oraz wiele innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova.)
Książka "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" to zbiór niesłychanie ciekawych pomysłów na apetyczne dania prosto z kuchni samej Ani Starmach. Znajdziemy w niej przepisy na pachnące przystawki, świeże sałatki, słodkie desery oraz na wyśmienite dania główne. Praktycznie każdą potrawę z tej książki możemy wyczarować niezwykle tanio oraz szybko, bez spędzania długich godzin w kuchni. Wśród smakowicie prezentujących się potraw w książce Ani Starmach znajdziemy między innymi przepisy na tatara ze śledzia, zupę dyniową z cynamonem, filet z łososia z puree z dyni, paprykę faszerowaną kuskusem z oliwkami czy na wyśmienite śliwki pod orzechową kruszonką. Wszystkie przepisy opierają się na tanich i ogólnodostępnych produktach, które znajdują się w każdej domowej lodówce..
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A tam była cukiernia... / [autor Katarzyna Zioła-Zemczak]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2015. - 141, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na okł. podtyt.: przysmaki Jana Pawła II : ulubione potrawy papieża Polaka.
Bibliogr., netogr. s. [138-139]. Indeks.
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, że papież gustował w tradycyjnych polskich potrawach, ale równie chętnie jadał to, co włoskie, twierdząc, że „aby poznać kulturę danego kraju, trzeba również jeść to, co ten naród je”. Książka, którą oddajemy w ręce czytelników, zawiera przepisy na potrawy, które papież lubił szczególnie - te, które pojawiały się na papieskim stole z okazji świąt, te z codziennego jadłospisu, a także dania serwowane Mu w trakcie pielgrzymek do ojczyzny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Filia nr 2
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej